Onderzoeken bij kinderen

Printervriendelijke versie

Röntgen

Een röntgenfoto maken is een onderzoek waarmee de dokter je botten kan bekijken. Het lijkt alsof je een gewone foto laat maken, alleen kun je met dit fototoestel door je lichaam heen kijken en je botten fotograferen. Dat is heel belangrijk als je bijvoorbeeld je been of je arm hebt gebroken en de dokter moet precies zien op welke plek het stuk is. Of je hebt misschien een muntje per ongeluk doorgeslikt. Dan kan de dokter zien waar die zit.

Een röntgenfoto maken doet trouwens geen pijn. Wij kunnen deze foto's maken omdat röntgenstralen door je lichaam heen gaan. Je botten houden deze stralen wat langer tegen en op de foto worden deze dan ook wit. De rest van je lichaam houdt de stralen niet zo lang tegen en is op de foto dus zwart. 

Eén van je ouders mag bij dit onderzoek gewoon bij je blijven. Maar ze moeten dan wel een jas van lood aan. Die jas houdt de röntgenstralen tegen en is trouwens echt loodzwaar. Teveel röntgenstralen kunnen namelijk schadelijk zijn. Als het dus niet persé nodig is, moet je ze ook maar beter niet door je lichaam krijgen.

Echo

Als je het woord echo hoort, denk je waarschijnlijk aan de echo die je hoort als je in een tunnel heel hard schreeuwt. Het geluid van je stem weerkaatst dan tegen de muren en zo hoor je je eigen geluid nog eens.

Met een echo-onderzoek gaat het eigenlijk net zo. De computer stuurt ook geluid door je lichaam. Maar daar voel jij echt helemaal niets van. Met een klein apparaatje gaat de dokter voorzichtig over bijvoorbeeld je buik. Op zijn computerscherm kan hij dan in jouw buik kijken. Maar ook je nieren of je hart kan hij zo goed zien.

Op dat kleine apparaatje doet hij meestal wat gel. Dat is best plakkerig en kan soms wat koud aanvoelen, maar maakt het computerbeeld wat duidelijker. Uiteraard mag één van je ouders bij dit onderzoek erbij zijn.

 

 

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.